Het is erop of eronder voor een ordentelijke Brexit
De stroomversnelling waar de Brexitonderhandeling in beland is, neemt niet weg niet dat de gesprekken moeizaam verliepen. „Het beperkte begrip van Britse politici van hoe de EU werkt, was problematisch”, zegt Agata Gostyńska-Jakubowska, onderzoeker bij de Londense denktank Centre for European Reform.
Het ergerde de EU dat Britse diplomaten nauwelijks met oplossingen kwamen. De Britten vonden de Brusselse neiging in vastomlijnde processen te denken irritant. De grap van Davis over het kleurgebruik van Barnier is ook een sneer: de EU dwingt zelfs een flamboyante Franse politicus tot pietluttigheden.
De Britten, als ‘groot’ land, zien de EU door een intergouvernementele bril: de wil van de machtigste hoofdsteden is wet. Het gemeenschappelijke karakter van de Unie negeren ze. In plaats van aandacht te schenken aan de onderhandelingen, hoopte de Conservatieve Partij van Theresa May rechtstreeks zaken te doen met Bondskanselier Angela Merkel. Zij verwees de Britten terug naar Barnier, tot frustratie van de Britse regering.
„De lidstaten spraken samen af de onderhandelingen over te laten aan de Commissie. De overige 27 weten dat de Commissie er alles aan zal doen om de EU verenigd te houden en dat is in ieders belang”, concludeert Gostyńska-Jakubowska.