Massiv ldnesisk statsstotte kan koste mio. af job
Sander Tordoir, der er chefokonom i taenke-tanken Centre for European Reform, kalder det, Niebuhr Gears er ramt af, for et »Kinachok«.
Og det er ikke kun relevant for det Ikastbaserede selskab. Tvaertimod karakteriserer Sander Tordoir det som den storste udfordring, som europaeisk erhvervsliv star med lige nu. Og han forudser, at det kommer til at definere de naeste 5 -10 ar for Europa. »Den massive overproduktion og grusomme priskonkurrence i Kina bliver eksporteret til alle os andre,« siger han og tilfojer: »Det her er af en helt anden slorrelsesorden end noget, vi har set tidligere.«
...»Det er svaert at handtere et system, der ersa mange statspenge bag. De kinesiske virksomheder kan tabe penge og overproducere, fordi de er blevet udpeget som noglesektorer af styret i Beijing,« siger Sander Tordoir.
...»Kinas vaekststrategi i ojeblikket er at eksportere sig ud af de okonomiske problemer derhjemme,« siger Sander Tordoir. I artiet efter finanskrisen var en star del af den kinesiske vaekst drevet af massive investeringer i ejendomssektoren. Men det endte i en boligboble, der nu er brast.
»De byggede boliger til 80 mio. mennesker, som de ikke havde brug for. Nu opbygger de en masse fremstillingskapacitet, som de ikke har brug for. Men i modsae tning til ejendomsboblen kommer det ti! at pavirke os alle,« siger Sander Tordoir. Det forste Kina-chok kostede ifolge et anerkendt studie omkring 2,4 mio. job i USA.
Men, papeger Sander Tordoir, det var ud af de 17 mio. industriarbejdsplader, USA havde dengang. I dag har Europa over 30 mio. industrijob. Mange af de job er i de sektorer, som Kina satser pa. Og mens USA har forsogt at skaerme sig ved at haeve tolden pa kinesiske varer meget markant, sa er Europa langt mere udsat.
»I USA ser man tydeligt traumet fra det fo rste Kina-chok«, som Sander Tordoir siger.
...»I den periode kan det give massive forstyrrelser til den europaciske okonomi. Det kan fa langsigtede konsekvenser for innovationen, produktiviteten, men ogsa vacre socialt destabiliserende i industrilande som Tyskland, Sverige og Polen, hvor grupper af samfundet kan blive ramt meget hardt,« siger Sander Tordoir.